Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: Делта вариантът удря всичко наред, дори и бебета

Общество

Проф. Витанов: Делта вариантът удря всичко наред, дори и бебета

Снимка:

Висока смъртност до края на септември прогнозира математикът

Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета, коментира пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов. По думите му този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо.

„Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи”, смята професорът. Той прогнозира, че смъртността от ковид ще остане висока поне до края на септември.

„Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям”, посочи проф. Витанов. Според него, вероятно, няма да достигнем 40-45 % положителни проби на ден, тъй като капацитетът на лабораториите в момента е по-голям.

Математикът констатира, че в момента Северозападна България все още не е толкова сериозно засегната, но до седмица нещата щели да се променят. Витанов уточни, че вече 10 болни у нас заразяват повече от 13.

Според изчисленията областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още