Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва

Общество

Проф. Витанов: Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва

Проф. Витанов: Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва - Tribune.bg
Снимка:

Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва. Това съобщи математикът от БАН проф. Николай Витанов на профила си във Фейсбук. „В момента страната ни се намира в предверието на тази вълна, но се очаква заболеваемостта да започне да се повишава“, прогнозира още той.

„14-дневната заболеваемост днес е 131.47 на 100 000. Хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000“, изчислява Витанов. И отчита: „Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак (бел.ред. Бай Ганьо). Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 42%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Демонстрирам ви, как се подготвя есенно-зимната вълна. Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%. И като докара вълната, ще почне да се оглежда кой да му е виновен“, предупреди проф. Витанов.

По думите му тогава ще са необходими „прицелени и минимални по обхват и действие мерки. „Налагащите мерките ще бъдат виновни на Ганя“, отбеляза математикът.

Той прогнозира, че проблемите с развитието на пандемията у нас се очакват след около две седмици в Западна България.

„Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 187 дни. Прогнозата я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така. Виждате, че в Западна България индексите полека стават по-високи от тези в другите части на страната. Есенно-зимните проблеми се очаква да започнат от областите в Западна България“, пише още той.

Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква след средата на месеца броят на починалите с COVID-19 все по-често да е двуцифрено число на ден, прогнозира още проф. Витанов.

„Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка“, призова той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати