Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: Очаква ни вторичен пик на вълната и висока смъртност, а болниците са препълнени

Общество

Проф. Витанов: Очаква ни вторичен пик на вълната и висока смъртност, а болниците са препълнени

Снимка:

Проф. Николай Витанов представи във Фейсбук кратка информация за обстановката в България по отношение на пандемията COVID-19. По думите му натискът върху здравата система няма да отслабне тази седмица. Броят на активните случаи, хоспитализациите и случаите за интензивни отделения се очаква да расте. 

„Пращим от акъл. Изхвърлят се ваксини, а болниците са препълнени. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност“, пише експертът.

Той е посочва, че починалите досега за октомври 2021 са 3.15 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

„Картите за днес не показват успокояване на обстановката. Параметрите на моделите растат. Много ми се иска да напиша нещо разтушаващо за обстановката, но тогава още утре числата ще ме опровергаят. Базовото репродуктивно число днес е около 1.1, преди седмица беше 1.03. Обстановката и тук е влошена. Натискът върху здравата система няма да отслабне тази седмица. Броят на активните случаи, хоспитализациите и случаите за интензивни отделения се очаква да расте“, посочва още математикът.  

 


Коментари (2)

Кретените Радев и кохортата му трябва да бъдат изметени от България и вкарани в затвора!
18.10.2021 13:15 / Отговор
ПМ на Радев Радев това цели, да унищожи нас пенсионерите, по-малко разходи в бюджета за нас. Министъра успешно изпълнява тази поръчка. Бог да ни пази от тези.
18.10.2021 14:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема