Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: Отдавна говоря, че новата Covid вълна идва, а насреща имаше само чака рака

Общество

Проф. Витанов: Отдавна говоря, че новата Covid вълна идва, а насреща имаше само чака рака

Снимка:

По думите на математика четвъртата вълна на пандемията вече е в страната

„До средата на август няма да имаме много големи проблеми с Covid-19. Но аз отдавна говоря, че новата вълна идва. Насреща имаше само чака-рака. Затова реших в следващите 2 месеца да не давам прогнози за повече от 7 дни, нека хейтърите се изявят“, обясни в студиото на Нова телевизия математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му четвъртата вълна на пандемията вече е в страната. „Доцент Кунчев и хората му са жилави. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий. По-апокалиптичният е за болниците, но те имат нужда, за да се подготвят”, посочи математикът. Според него пикът на заразата ще е през септември.

„Проблемите ще настъпят след средата на август.  Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността ѝ да не е голяма.  Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, подчерта той.

Проф. Витанов каза, че стойностите могат да бъдат следните: „Представете си числото 3000, умножете го по нещо и ще получите новите рекорди, които може да достигнем. Такива пикове ни очакват“. По думите му зависи как ще мине вирусът – „Ако мине като автомобил „Костенурка“, няма да сме затруднени в смисъл, че случаите ще нарастват по малко. Но ако мине като „Едно ферари с цвят червен” може изобщо да не разберем кога ще бъде пикът. Затова трябва да се внимава кога ще се наложат мерките“, обясни математикът.

„Докато имаше НОЩ мерките бяха налагани винаги навреме и даваше винаги ефект“, обясни проф. Николай Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още