Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: Реално заразените в страната са около 320 000 души

Общество

Проф. Витанов: Реално заразените в страната са около 320 000 души

Снимка:

На всеки 50 човека у нас един е с коронавирус

Реално заразените с коронавирус в страната са около 320 хиляди души, обясни пред Нова тв математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. Той пресметна, че вече активни са 160 000 случая, тъй като умножава 20 000 активни по официална статистика по 8, защото средно един заразен е контактен със 7-8 души.

"Мярката за маските навън е по-скоро добра", коментира математикът. 

„Дори да бъдат наложени и по-строги мерки, ще са нужни няколко седмици преди това да има ефект. И всичко това при положение, че никой не излиза от дома си. А това е невъзможно. Трябва да внимаваме с контактите между хората в затворените пространства“, напомни проф. Витанов.

По думите му присъственият старт на учебната година не е бил грешка. Важно според него е учениците да използват предпазни средства, а учители да се пазят.

На всеки 50 у нас един е с коронавирус, твърди математикът.

„Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система“, уточни проф. Витанов.

Специалистът обясни, че близо 70 000 заразени в края на ноември е оптимистична прогноза.

„При достигане на тези 68 500 случая, 8000 легла за болни от коронавирус все още ще бъдат достатъчни. Притеснително е базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват, посочи проф. Витанов.  

 


Коментари (2)

Този Витанов прави изчисления с изначално грешни данни. Това е такава манипулация и всяване на паника , както и една заявка за повечко пари да се вземат от ЕС за Ковид. И не може при два отрицателни теста, изведнъж да имаш положителен. Това си е чист пиар на Борисов. А за карантината, нали страни като Гърция искат на границата отрицателен тест, за да не Карантинират туристите. Нашите съвсем се оплетоха в лъжите. Подозрително много политици и гл. ПРокурор в изолация. Кьовеши се е обаждала на зам. Гл. Прокурор, видимо крият се от далаверите си. Много удобна им е карантината.
27.10.2020 09:28 / Отговор
Витанчо! Рсr тестът не е 100% сигурен, просто най-сигурното, относително достъпно средство, с което Светът разполага. Също така има нужда от време, през което болестта да се разпространи, за да бъде установена със сигурност. Сиюптомите, ако има такива, са след 4-5 ден, до към 8 - 10... Хайде да осмислиш написаното и тогава да пишеш!!!!
27.10.2020 16:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още