Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: В края на август - по 1500 заразени дневно, септември ще е критичен

Общество

Проф. Витанов: В края на август - по 1500 заразени дневно, септември ще е критичен

Снимка:

Вярвам, че хората на доц. Кунчев ще се справят, изрази надежда математикът

В края на август ще достигнем по 1500 заразени дневно, а най-критична ще е втората половина на септември, прогнозира пред „България Он Еър“ математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Той напомни, че у нас се покачва броят на новозаразените с коронавирус за денонощието и вече са положителни близо 1% от направените тестове. В момента в болница се лекуват 729 пациенти с ковид.

„Трябва да сме под 200 случая на ден на 3 август, ако противодействат успешно. След това на 13 август трябва да сме под 400, на 23 август - под 800, а в края на август - под 1500. Вървим малко над този график, но вярвам, че хората на доц. Кунчев ще успеят да го спазят. Надигането ще започне август, съществените проблеми – септември“, обясни проф. Витанов.

Междувременно започнаха заседанията на областните кризисни щабове. Те бяха разпоредени със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Директорите на РЗИ-тата трябва да представят план за справяне с пандемията.

За момента малко са желаещите българи да се ваксинират. Страната ни, обаче, остава в „зелената зона“ по разпространение на коронавируса. Във всички 28 области у нас заболеваемостта е под 100 на 100 000 души.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още