Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Янакиев: Нечувано! Митрофанова нареди руската църква да бъде заключена по нейна воля

Общество

Проф. Янакиев: Нечувано! Митрофанова нареди руската църква да бъде заключена по нейна воля

Проф. Янакиев: Нечувано! Митрофанова нареди руската църква да бъде заключена по нейна воля - Tribune.bg
Снимка:

Махнали Васиан Змеев като проректор на Московската духовна академия след педофилски скандал

Въпросът с експулсирането на духовниците от Русия и Беларус и последващото затваряне на Руската църква е силно политизиран, но не от София, а от Москва. Това каза за предаването "Още от деня" по БНТ проф. Калин Янакиев.

"В предишните дни ние станахме свидетели на нещо нечувано. Руският посланик Елеонора Митрофанова, която в същият ден, в който реагира на изгонването на руските граждани-шпиони, ни заяви, че РПЦ е отделена от държавата и в следващия момент, същият ден, тя като представител на руската държава нареди храма да бъде заключен по нейна воля. Знаете ли, че дори храмът и земята под него да са собственост на руското посолство, ако отворите регистъра на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет на Република България, вие ще видите, че на този адрес, на който се намира т.нар. Руска църква се намира църква, която е под юрисдикцията на БПЦ", обясни проф. Янакиев.

Той подчерта, че служещите в храмът "Свети Николай Мирликийски чудотворец" се определят единствено от българския патриарх. "Дори сградата да е собственост на руското посолство, църквата като общност не може да не бъде под юрисдикцията на БПЦ, защото според каноните на православието на една канонична територия може да има само един епископ и един негов наместник. Епископ на тази канонична територия е българският патриарх и той може да назначава свещеници. Те може да са от различни националности. По добра воля и по традиция обикновено там се назначава за предстоятел свещенослужител от руски произход", каза професорът.

Калин Янакиев коментира и призива да бъде публикуван доклада на ДАНС. "По-добре да не го правят. Защото Васиан Змеев и неговата компания не са вършили сами подривна дейност в България и Северна Македония и може да излязат и други имена, замесени в шпионаж".

По думите му през 2011 г. рязко се е сменил профилът на свещениците, служещи в храма. "До 2011 г аз самият се черкувах в този храм. Благодарение на предходника на изгонения Васиан Змеев - свещеник Филип Василцев, от църквата бяха прогонени и българските свещеници и над 40 енориаши с невероятни неща".

Проф. Янакиев даде пример, че при приемане на Свето Причастие един от енориашите е чул от свещеник Филип Василцев богохулните думи: "Причастява се Божият раб Предател". "Този същият свещеник беше издал тайна на изповедта", съобщи Янакиев.

Професорът съобщи, че през 2015 г. Васиан Змеев е свален от длъжността проректор на Московската духовна академия и Семинария след избухнал сексуален и педофилски скандал, след което Васиан Змеев е тихомълком изпратен като наместник на руския патриарх в Беларус.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати