Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф.Асен Балтов: Наполовина ще намалеят новозаразените в рамките на 2 седмици

Общество

Проф.Асен Балтов: Наполовина ще намалеят новозаразените в рамките на 2 седмици

Снимка:

Да не се разпускаме и след 21 декември, посъветва той

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му вдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70 на сто е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" каза, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

"Искаме да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта проф. Балтов. Той изрази надежда след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността ще намалее значително.

"Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21-ви, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза проф. Балтов.

Относно празнуването на 8 декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

"Ние не искаме да ни олекне, искаме хората да разберат, че здравето е номер 1. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", категоричен бе директорът на "Пирогов".

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. Така че мисля, че хубавите неща предстоят, каза Балтов.

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.  


Коментари (2)

Тартаковер Ще видим. " А дано, ама надали "-пееше някога Графа с Михаела Филева. Разбира се, ако не стане, този веднага ще забрави какво е казал, а ако някой му припомни, ще докара от 9 дерета вода, за да "докаже" че не е сгрешил. Такива никога не грешат ! Когато Мангъров предлагаше да стоим в къщи на топло, да проветряваме и пием чайове, топли супи, повече течности и аспирин, важните и намазани професори като този се подиграваха, гледаха го с презрителна омраза, препоръчваха антибиотици, азакс, хлорохин, ремдисивир. Не беше толкова отдавна, помним го. Постепенно ги отрекоха, вече никой не ги предписва, препоръчват всеки да се пази, да си мери сатурацията и ако се получи пневмония, тогава да ходи в болница. Естествено, никой няма да признае, че същото е препоръчвал доцента, всичко те са измислили. Този парвеню "6-то поколение лекар" сигурен съм ще се окаже прост кариерист, слуга на всеки властник, готов на всякакви компромиси стига да са в негов интерес.
28.11.2020 11:44 / Отговор
КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ А ДАНО, АМА НАДАЛИ ГЕРБАВ ДРоГАРЮ ☭
28.11.2020 20:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още