Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Профилактична кампания за борба с рака на гърдата през октомври

Общество

Профилактична кампания за борба с рака на гърдата през октомври

Профилактична кампания за борба с рака на гърдата през октомври - Tribune.bg
Снимка:
От 1 октомври стартира десетата информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, която се организира от Първа САГБАЛ „Света София“ с подкрепата на Столична община. Инициативата обединява лечебни заведения в София и страната, в които се провеждат безплатни мамологични прегледи.  Кампанията се провежда през целия месец октомври, който е обявен официално за световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза.
 
За да отбележи началото на инициативата, на 1 октомври между 20:00 и 21:00 часа Националният дворец на културата ще бъде осветен в розово. Традиционните 1200 розови балона в памет на жените, загубили битката  с рака на гърдата, ще бъдат пуснати на 18 октомври от 14:00 часа край НДК.
 
Безплатните профилактични прегледи ще бъдат провеждани в Първа САГБАЛ „Света София“ и в лечебните заведения, партньори на кампанията: Университетска болница „Лозенец“ , МБАЛ „Княгиня Клементина“- София, Университетска МБАЛ – София,  „ Свети Йоан Кръстител” ЕАД - София, УМБАЛ „Света Марина“ – гр. Варна, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен“ и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Ст. Загора.  Необходимо е предварително записване, което пациентите могат да извършват на телефоните на болницата, която са избрали. Записването ще се осъществява по предварително изготвен от всяка болница график, до запълване на свободните места.
 
Ракът на гърдата е сред най-често срещаните онкологични заболявания. В България се диагностицират около 3500 жени годишно. Ако бъде открито навреме, заболяването е лечимо, напомнят специалистите от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“. Именно затова профилактиката е изключително важна.

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати