Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф.Ива Христова: Все още не сме открили случай на Омикрон у нас

Общество

Проф.Ива Христова: Все още не сме открили случай на Омикрон у нас

Снимка:

„Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица“, допълни директорът на НЦЗПБ

„Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният център по заразни и паразитни болести обаче работи усилено в тази посока.“ Това обяви пред НОВА  директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица“, допълни Христова.

Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова.

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България.

„За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко”, допълни директорът на НЦЗПБ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема