Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Програмата за ранно сексуално образование на четвъртокласници в Перник е спряна

Общество

Програмата за ранно сексуално образование на четвъртокласници в Перник е спряна

Снимка:

Има декларация от страна на родителите и учителската общност тази програма да продължи, съобщи министърът на образованието

След изнесената информация от родители, че деца са рисували полови органи в часове по програма за ранно сексуално образование в Перник, тя е спряна, уточни за Tribune.bg министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Всички деца са включени в тази програма със съгласието на родителите. Тези родители, които са възразили срещу програмата, нямат включено дете в нея“, посочи просветният министър.

По думите му има декларация от страна на родителите и учителската общност тази програма да продължи.

„Има твърдение, че това, което е изнесено, не е правилно, че не съдържа тези елементи на ранно сексуално образование. Аз искам ръководителите на Регионалните управления на образованието/РУО/ да бъдат максимално предпазливи, когато одобряват влизането в училищата на едно или друго лице“, подчерта министър Вълчев.

Министерството на образованието, от една страна, цели да разширява образователната среда на децата, но от друга страна, ще подхожда със задължителната доза предпазливост при задължително съгласие на родителите, настоя министърът на образованието. Той напомни, че когато една инициатива се прави в училището, родителите имат по-голяма гаранция, когато това става в присъствието на класния ръководител, защото той е отговорно лице с педагогическо образование.

„За мен лично това, което предизвика негативна реакция, е, че тази НПО е препоръчана на училището от регионалното управление. Аз не искам регионалните управления да препоръчват. РУО понякога правят нещо, заради някой друг, а не в интерес на децата и това е моето съмнение към тях и затова подходих критично към началника на РУО и поисках да се открие дисциплинарно производство“, обясни министър Вълчев.

Според него наказанията трябва да съответстват на провинението. Затова министърът не може да предопредели наказанието.

„Има си дисциплинарен съвет, но се надявам след този случай и след случаите, които имахме миналата година, всички в системата да бъдат още по-внимателни и предпазливи, което не означава да забраним на външни хора да участват в педагогически дейности в училището. Ние искаме да разширяваме образователната среда на децата. Искаме да влязат треньори, писатели, художници, читалищни дейци. Това е разширяването на образователната среда на децата. Това трябва да става съобразно техните интереси, способности, със съгласието на родителите“, уточни Красимир Вълчев.

Към този момент програмата в Перник е спряна, но министърът е получил уверение от РУО в Перник, че разполага с декларация на родителите инициативата да продължи. „Аз не мога да я забраня“, категоричен е просветният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още