Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Програмата за развитие на страната до 2030 г. ще бъде изготвена до края на следващата година

Общество

Програмата за развитие на страната до 2030 г. ще бъде изготвена до края на следващата година

Преди да бъде окончателно приета, стратегията отново ще бъде подложена на дебат в НСТС

До края на 2020 година ще бъде изготвена Национална програма за развитие на страната до 2030 година. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

„България 2030" е изключително важен документ, който определя визията и основните цели и политики на развитие на всички сектори на държавното управление“, отбеляза при откриването на заседанието вицепремиерът Мариана Николова.

Основните насоки на програмата бяха представени пред социалните партньори от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова. Според нея програмата е „жив документ“, който през следващата година ще търпи промени. Преди да бъде окончателно приета, стратегията отново ще бъде подложена на дебат в НСТС.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че подкрепят в този вид стратегията. В същото време той отбеляза, че в нея са заложени от една страна труднопостижими цели, а от друга – някои приоритети са занижени с оглед на 10-годишния период. Като занижен критерий Велев посочи политиката на държавата в областта на демографията.

Според него липсва ясна политика в енергетиката и въздушния транспорт. В областта на образованието план-приемът трябва да е съобразен с потребностите на пазара на труда.

„В следващите 10-години трябва да се стремим към интелигентна индустрия“, препоръчва Велев.

Липсва ни ясна макроикономическа рамка за следващите 10 години“, посочи Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че не бива да се пропуска пренасочване на средствата за приложни изследвания.

„Много по ефективно би било институтите с парите от бюджета да разработват по няколко проекта. Когато наш или чужд инвеститор попита - да имаме на масата готови предложения. Това е хронична болест на всички предишни правителства, да нямаме готови, направени, привлекателни проекти“, оплака се Симеонов.

Радка Йосифова от КРИБ заяви, че гледа на текстовете като програма в развитие, която да се променя с оглед на промяната на вътрешни и външни фактори. „На този предварителен етап не може да се предвидят точно целите в отделните икономически оси“. Затова КРИБ се въздържат от оценки дали подкрепят, или не подкрепят конкретна политика.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още