Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Производители алармират: 10 000% надценка на водата за земеделците, назряват протести

Общество

Производители алармират: 10 000% надценка на водата за земеделците, назряват протести

Производители алармират: 10 000% надценка на водата за земеделците, назряват протести - Tribune.bg
Снимка:

„10 000% е надценката на водата от МОСВ през „Напоителни системи“. Тя стига с 10 000% надценка до крайния потребител - земеделските производители“. Това заяви пред БНР Божидар Петков – председател на Българска асоциация на малинопроизводителите.

„В заповедта, само 15 дни преди крайния срок за сключване на договорите за сезон 2023 година, пише, че цената на водата на различните стъпала се увеличава от 20 до 300%. Най-засегнатите райони, в които се отглеждат ягоди, са именно в този диапазон, където увеличението е между 200 и 300% в сравнение с цените от 2022 година“, обясни той и допълни: „Този шок ни извежда от релси. Ако миналата година поливката на един декар земеделска земя за отглеждане на ягоди и малини е струвала в рамките на 80-120 лева, тази година при тези цени ще струва 780-800 лева, което обърква всички калкулации, планове, предварителни договори“, посочи той.

Тази шокова надценка от 10 000% ни поставя в недоумение, посочи Петков и попита: „Как "нормалният бизнес" може да работи в нива на надценки между 20 до 40%, а едно държавно предприятие да работи с надценка от 10 000%, което е 100 пъти увеличение?“.

„Напоителни системи“ не стига, че е държавно предприятие, но е и монополист в по-голямата част от територията на Североизточна България, където подпочвените води са на 500-800 метра и на практика е невъзможно да има друг алтернативен източник“, изтъкна той. По думите му това прави този район изключително чувствителен и зависим от „Напоителни системи“.

Веднага алармирахме министър Гечев и поискахме среща, посочи Петков и добави, че е получил уверението на министъра за среща. Тя ще се проведе в четвъртък в 13 часа в „Напоителни системи“ в София. На нея ще се направят изчисления и ще се търсят възможности за оптимизиране на цената на водата.

 Ако няма положително развитие, в петък в района на Община Лозница сме подготвили голям протест на производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури, предупреди още Божидар Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети