Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Производители и медици алармират за предстоящ недостиг на кислород

Общество

Производители и медици алармират за предстоящ недостиг на кислород

Снимка:

Здравното министерство е категорично, че криза за кислород у нас не се очертава. Производителите обаче не смятат така. Дефицит ще настъпи, ако хоспитализираните с COVID-19 надхвърлят 8000 и ако не се забрани износът, предупреждават те.

В момента настанените в лечебни заведения са над 7500. В болниците консумацията на кислород е увеличена драстично. Като например във врачанската болница потреблението на кислород е скочило 7 пъти, съобщава БТВ.

За последните 15 дни консумацията на кислород в Александровска болница е скочила 3 пъти. А всички реанимационни легла за пациенти на кислородна терапия са заети.

И други столични болници усещат все повече нуждата от кислород.

Всеки ден четири-пет цистерни с двайсет тона течен кислород зареждат софийските болници. Заради епидемията търсенето е скочило до 8 пъти, а производители предупреждават за недостиг до седмица.

Проблем има и във Врачанската болница, където вече са нужни по 36 бутилки на ден.

За производителите изходът е държавата спешно да забрани износа на медицински кислород. От здравното министерство отговориха:

„Лечебните заведения в страната разполагат с достатъчно количество медицински кислород. И не се налага спиране на износа от България“.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема