Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Прокуратурата иска Агенцията по храните да затегне контрола над магазини и ресторанти

Общество

Прокуратурата иска Агенцията по храните да затегне контрола над магазини и ресторанти

Снимка:

От прокуратурата са получили справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“

Прокуратурата иска Българската агенция за безопасност на храните/БАБХ/ да затегне контрола над магазини и ресторанти. Препоръката е на Върховната административна прокуратура/ВАП/.

От ВАП са изискали, заради въведеното извънредно положение на 13 март, БАБХ да предприеме спешни мерки по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно, както и заведения за обществено хранене. От прокуратурата вече са получили  справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна.

Заради увеличаващите се случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес, прокурор от ВАП препоръчал на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение.

Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните, напомнят от прокуратурата.

ВАП е изискала от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още