Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Прокуратурата поема сигнала за натиск в „Бул Био“

Общество

Прокуратурата поема сигнала за натиск в „Бул Био“

Снимка:

От антикорупционното звено обясняват, че в дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията е постъпил сигнал от бивш управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, за оказано по отношение на него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество. Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашен заместник-министър на здравеопазването са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет.

Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева. От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит.

Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това.

На 14.07.2021 г. Комисията прие решение за оперативно взаимодействие с прокуратурата и всички материали по проверката са изпратени на компетентните прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още