Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Прокуратурата поиска от КЕВР да коригира цената на водата

Общество

Прокуратурата поиска от КЕВР да коригира цената на водата

Снимка:

Неизпълнените от ВиК оператори показатели за качество да се отразят от Комисията за енергийно и водно регулиране в новите цени на водата за следващата година. Това поиска Върховната административна прокуратура в писмо до регулатора. От Комисията увериха, че пропуските на дружествата в ремонтите програми са калкулирани в предложените цени за 2020.

Нито един от 29-те ВиК- оператори не е изпълнил напълно всички показатели за качество през 2019-та, сочи анализът на Комисията за енергийно и водно регулиране, изпратен до прокуратурата.

5 от дружествата не са изпълнили половината от заложените в бизнесплановете им показатели за качество, 11 са отчели между 40 - 50% неизпълнение, а при останалите 13 дружества неизпълнението е между 7 и 11 на сто".

От КЕВР обясниха, че пропуските са калкулирани в проекта за нови цени на водата.

Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР каза, че новото през тази година, което се прави в процеса на изменение на цените е, че се оценява вече постигнатия резултат от страна на операторите по отношение на изпълнението на инвестициите, спрямо одобрения бизнес план за този 3-годишен период, който измина - 2017-2019 година, постигнатите нива на показателите за ефективност на ВиК-услугите.

Затова и предложените за следващата година цени са в широка диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Най-голямото поскъпване е предложено за София с около 17 ст., а най-голямо поевтиняване за Видин - с близо 50 ст. За всяко дружество нещата са различни. Трудно е да могат да бъдат обобщени, добави Касчиев пред БНТ.

Намаление на цените се отчита основно за оператори, които не са постигнали изпълнение на инвестиции и показателите за ефективност. В последния работен ден на годината КЕВР ще одобри окончателно цените на водата за 2021-ва година.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още