Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Прокурорите и следователите даряват още три апарата за плазмафереза

Общество

Прокурорите и следователите даряват още три апарата за плазмафереза

Прокурорите и следователите даряват още три апарата за плазмафереза - Tribune.bg
Снимка:

Апаратите са от най-ново поколение, с една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма

Три апарата за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за тяхното функциониране ще бъдат дарени на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

Средствата за закупуването им са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.

Трите автоматизирани устройства са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма като събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.

Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

Два нови апарата за плазмафереза бяха дарени на СБЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология. Със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, бяха дарени апарати за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Св. Анна“ София АД и на МБАЛ "Бургасмед“.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети