Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МОН предлага промени в НВО и матурите – комбинирани тестове

Общество

МОН предлага промени в НВО и матурите – комбинирани тестове

МОН предлага промени в НВО и матурите – комбинирани тестове - Tribune.bg
Снимка:

Ще бъде въведен нов предмет – дигитални технологии и креативеност

Министерството на образованието и науката предлага изпитите след 4, 7 и 10 клас вече да представляват интегрирани тестове. Това съобщи на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. Според него природните и обществените науки също трябва да се включат в националното външно оценяване.

„Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките, и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните“, обясни министърът.

Вълчев посочи, че промените биха могли да се въведат от учебната 2022-2023 година.

Според анкета сред 20 000 учители при математиката в прогимназиален етап е най-голям проблемът в усвояването на материала. Става въпрос за 5 и 6 клас. Затова образователното министерство предлага увеличение на часовете - с половин час седмично. Същото важи и за географията.

От МОН предлагат отпадане на фактологията при природните науки. Според министър Вълчев такава фактология пречи на придобиването на умения. По думите му е важно да се провокира интересът за учене.

Няма да има промени в програмите по български език и литература, както и по история. МОН обаче предлага нов предмет – дигитални технологии и креативеност за учениците от  5 , 6 и 7 клас.

„Днешното поколение деца ще живее в ера на професии, които изискват взаимодействие с алгоритми”, поясни Вълчев.

За най-малките – от 1 до 3 клас, пък ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности – не само летни училища, но и дейности по интереси.

„Има предложение предметът "Околен свят", който се учи през I и II клас, да стане "Родинознание“, заяви Вълчев, но добави, че промени в програмата му няма да има. Предложението е на ВМРО.

Обмисля се за смяна на оценителната система за държавни зрелостни изпити, но чак след две години. Максималният брой точки ще стане 100, а 30% т.е. 30 ще означава тройка. Сега тройката е 23 точки.

Идея на МОН е и от 2022-2023 година зрелостният изпит по български език и литература да се съчетае с обществени науки, а математиката - с природни науки.

Всички предложения ще бъдат качени днес, 25 юни, или утре, 26 юни, за обществено обсъждане – в сайта на МОН.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати