Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. На първо четене: Разрешават кръстосаното донорство в България

Общество

На първо четене: Разрешават кръстосаното донорство в България

Снимка:

Промените в Закона за лечебните заведения минаха на първо гласуване в парламента

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения. Според поправките средствата от продажбата на части от общински или държавни болници трябва да бъдат използвани като инвестиция или за погасяване на дългове.

Установена беше законовата възможност медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти да откриват собствени практики.

С новите текстове се внасят промени и в Закона за лекарствата, които предвиждат създаването на национална аптечна карта и въвеждането на забраната търговците на едро да притежават аптеки.

С гласуваните текстове ще настъпят промени и по отношение на трансплантациите. Те се правят, за да се увеличи числото на донорите. Предвижда се не само преките родственици като съпруг, родител, дете, брат и сестра, но и други роднини по съребрена линия до четвърта степен да дават съгласието си. Въвежда се кръстосаното донорство, което ще позволи на неродственици да даряват органи, когато бъде установена съвместимост. Вече ще бъде възможна трансплантацията на матка, с която могат да се преодолеят репродуктивните проблеми.

Интересен е казусът с доплащането в болниците за медицинска помощ, заплатена от НЗОК. Те и в момента нямат право да искат това според регламента. Според новите текстове може да има доплащане, ако пациентът поиска това за осигуряването на по-добри битови условия и допълнителни грижи  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив