Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След 3 години: Променят изпитите след седми клас, добавят обществени и природни науки

Общество

След 3 години: Променят изпитите след седми клас, добавят обществени и природни науки

Снимка:

В момента изпитът е само по БЕЛ и Математика

Имаме намерение да предложим интегрален изпит в седми клас от 2022/2023 учебна година, но е необходима добра комуникация с учителите и родителите. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в МОН.

Сега учениците в седми клас имат национално външно оценяване по български език и литература, както и по математика, с оценките от които кандидатстват за прием в гимназиите.

С промяната се предвижда тестът по български език вече да обединява българския език с обществените науки, а този по математика да обедини - с природните науки.

„Част от аргументите за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката, българският език и литературата са атестат за придобитите компетентности на учениците“, обясни министър Вълчев.

„Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Изчистваме голяма част от понятията и искаме децата да формират интелигентност, да са четящи“, посочи министърът.

От министерството обещаха да проведат навременни разяснения сред родителите. Ако наистина се случи, промяната ще важи за сегашните четвъртокласници.

„Общо 21 национални програми ще предложим за 2020 г. в системата на предучилищното и училищното образование, като четири от тях са нови. Всичките тези 21 национални програми ще се финансират с общо 140 милиона лева, като 70 милиона лева са за обезщетения при пенсионирането на учители и на непедагогическия персонал, съобщи министърът на образованието и науката при представянето на проектите на програмите в МОН.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив