Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Просветното министерство проверява произведенията в учебните тетрадки по български за 7 клас

Общество

Просветното министерство проверява произведенията в учебните тетрадки по български за 7 клас

Просветното министерство проверява произведенията в учебните тетрадки по български за 7 клас - Tribune.bg
Снимка:

Разказът на Братя Мормареви от изпита тази година трябваше да е непознат, а се оказа в тетрадката на голямо издателство

Министерството на образованието и науката ще проверява учебните тетрадки и помагала по български език за 7 клас на по-големите издателства, обяви министър Красимир Вълчев на парламентарен контрол. Целта е в помагалата да не се включват произведения от заложените в базата за изпита в края на годината. Социалистката и бивш директор на 125-то училище в София - Ирена Анастасова, изрази опасенията на родители за неравнопоставеност в изпита на тазгодишните седмокласници, след като разказът "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви, който се падна, го има в учебната тетрадка на "Просвета".

„На 16 юни научих за случая и веднага сезирах Инспектората към министерството“, коментира министър Вълчев. Той обясни, че не е имало неравнопоставеност между учениците, защото двата текста - на изпита и в тетрадката, не са напълно идентични.

Министърът на образованието напомни, че на пазара има стотици помагала, които не са задължителни и не се одобряват от МОН. Според него съвпадението е случайност.

Той каза, че проверката на Инспектората е показала, че има пропуски в регламентирането на процедурата за съхранение на изпитите материали и темите, които се теглят на случаен принцип.

„Разказът е в базата от 2015 г., а в тетрадката е от 2018 г., а на изпита трябва да се падне непознат текст“, обясни министърът. Затова той ще предложи да се прави преглед на произведенията в тетрадките поне на големите издателства.

„Резултатите от изпита, за съжаление, са по-ниски от миналата година. Ако децата нямат общата интелигентност и комуникацията компетентност, малко вероятно е тези, които са чели разказа, да са получили предимство“, смята министър Вълчев.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати