Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Просветното министерство проверява произведенията в учебните тетрадки по български за 7 клас

Общество

Просветното министерство проверява произведенията в учебните тетрадки по български за 7 клас

Снимка:

Разказът на Братя Мормареви от изпита тази година трябваше да е непознат, а се оказа в тетрадката на голямо издателство

Министерството на образованието и науката ще проверява учебните тетрадки и помагала по български език за 7 клас на по-големите издателства, обяви министър Красимир Вълчев на парламентарен контрол. Целта е в помагалата да не се включват произведения от заложените в базата за изпита в края на годината. Социалистката и бивш директор на 125-то училище в София - Ирена Анастасова, изрази опасенията на родители за неравнопоставеност в изпита на тазгодишните седмокласници, след като разказът "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви, който се падна, го има в учебната тетрадка на "Просвета".

„На 16 юни научих за случая и веднага сезирах Инспектората към министерството“, коментира министър Вълчев. Той обясни, че не е имало неравнопоставеност между учениците, защото двата текста - на изпита и в тетрадката, не са напълно идентични.

Министърът на образованието напомни, че на пазара има стотици помагала, които не са задължителни и не се одобряват от МОН. Според него съвпадението е случайност.

Той каза, че проверката на Инспектората е показала, че има пропуски в регламентирането на процедурата за съхранение на изпитите материали и темите, които се теглят на случаен принцип.

„Разказът е в базата от 2015 г., а в тетрадката е от 2018 г., а на изпита трябва да се падне непознат текст“, обясни министърът. Затова той ще предложи да се прави преглед на произведенията в тетрадките поне на големите издателства.

„Резултатите от изпита, за съжаление, са по-ниски от миналата година. Ако децата нямат общата интелигентност и комуникацията компетентност, малко вероятно е тези, които са чели разказа, да са получили предимство“, смята министър Вълчев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още