Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протест срещу проекти на „Спаси София“ в столицата

Общество

Протест срещу проекти на „Спаси София“ в столицата

Протест срещу проекти на Спаси София в столицата - Tribune.bg
Снимка:

Живеещи на улиците „Съборна“, „Патриарх Евтимий“ и „Шишман“ протестират срещу намерението на столичната община да ги превърне в пешеходна зона. Хората се притесняват, че няма къде да паркират автомобилите си, както и че магазините в района ще фалират, а на тяхно място ще се появят заведения, които ще нарушат спокойствието на тези улици, съобщава БНТ.

Според общинския съветник Борис Бонев, съвносител на проектите, превръщането им в пешеходна зона е заложено в предизборната програма на кмета Фандъкова и се прави, защото в момента София е един от най-замърсените градове в Европа.

Според участниците в днешния протест, проектите, внесени от „Спаси София“ за затваряне на улиците за автомобили са базирани на неверни данни за броя на преминалите коли и пешеходци.

„Искаме да се провери в Камарата на архитектите дали всичките решения за „Съборна“, които се планират не са свързани с нарушения в общия устройствен правилник на София“, каза Елисавета Гурова.

„Проблемът за улица „Шишман“ е отново изкривена статистика, грешни данни. Ако стане пешеходна зона, двете училища и детската градина, които са на улицата няма как да се обслужват от родителите. Не ни трябва нова Витошка със заведения за алкохол и около тях деца“, обясни Венцислав Банчев.

Жители на столичната улица „Фритьоф Нансен“ пък протестираха срещу проект улицата, която сега е еднопосочна да стане двупосочна.

„Искаме Фандъкова най-после да вземе някаква позиция. Не може две години да се правят че ни няма“, каза Марио Рангелов.

„Всичко, което аз правя, е заложено във всички стратегически документи на СО. В момента София е един от най-замърсените градове и трябва да се вземат мерки“, заяви Борис Бонев.


Коментари (1)

Делчо Попов За този феномен - "Смучи София" трябва да се търси съдебна отговорност на Иво Прокопиев, който ги финансира и създаде!
17.11.2020 16:40 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети