Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протест срещу съкратеното съдебно производство пред парламента

Общество

Протест срещу съкратеното съдебно производство пред парламента

Протест срещу съкратеното съдебно производство пред парламента - Tribune.bg
Снимка:

Над 15 000 подписа за справедливи присъди внася бабата на 7-годишната Кристин от Сотиря

Близки на жестоко убити и родители на жертви на тежки престъпления излязоха пред парламента и поискаха спешни промени в Наказателния кодекс. Те имат 11 искания, сред които премахване на съкратеното съдебно следствие, което при самопризнания намалява присъдата на извършителя с до 1/3.

Бабата на жестоко убитата 7-годишна Кристин Милка Георгиева от с. Сотиря също поиска промяна в законодателството.

„Искаме доживотните присъди да не бъдат намалявани, да няма споразумения при положение, че си си признал“, апелира Милка Георгиева. Тя показа и училищната раничка на своята внучка, в която е петицията със събраните 15 882 подписа. „Депутатите да надигнат глава, защото ако е било едно тяхно дете, нямаше да постъпят по този начин“, завърши опечалената жена.

На протеста пред Народното събрание присъства и майката на Дарина, която бе убита с детето си от своя съпруг през 2018 г., както и бащата на убитата Вероника от Велико Търново.

Очаква се депутатите от правната комисия да обсъдят днес дали да остане възможността за намаляване на присъдите на убийци и изнасилвачи след даването на самопризнания.

Предложенията за промяна в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс дойдоха след фрапиращите случаи на убийства в с. Сотиря и с. Негован.

„Обединени патриоти“, „Воля“ и БСП предлагат отпадане на възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. Депутатите от ГЕРБ се обявиха за запазване на института на съкратено производство, но при въвеждане на строги ограничения.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати