Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Протест заради белодробната болница във Варна – лечебното заведение е без ток, а лекарите – без заплати

Общество

Протест заради белодробната болница във Варна – лечебното заведение е без ток, а лекарите – без заплати

Протест заради белодробната болница във Варна – лечебното заведение е без ток, а лекарите – без заплати - Tribune.bg
БГНЕС

Община Варна може да покрие част от задълженията на тубдиспансера

Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата за лечение на туберкулоза, но въпреки това администрацията може да предложи на Общинския съвет да изплати заплатите на служителите от "СБАЛПФЗ - Варна ЕООД" ако държавата покрие остатъка от дълговете на болницата, пише БГНЕС.

В 10 часа медиците от болницата излязоха на протест. Те блокираха пътя за Белослав, а исканията на хората са да бъдат чути от държавна и местна власт и болницата бъде запазена.

Задълженията към Енергото възлизат вече на 92 000 лв., а медиците в болницата от десет месеца не са получавали заплати.

„Подозираме, че най-вероятно има определени интереси към сградата на болницата, която е триетажна, разположена в гориста местност с променен статут, на брега на Варненското езеро, изградена с държавни средства и напълно подходяща за хотел или хоспис”, заяви протестиращ. Пациенти изразиха безпокойство къде ще се лекуват и попитаха защо не е помислено за тях.

БГНЕСБГНЕС

За последните 10 години Община Варна е изплатила на болницата над 3,5 млн. лв. за покриване на натрупани задължения.

Въпреки многократните предложения към Министерството на здравеопазването субсидията на болницата не е увеличена и към момента тя продължава да бъде недостатъчна за покриване на разходите.

В протеста се включиха и представители на партия „Възраждане“. Лидерът ѝ Костадин Костадинов посочи, че проблемът с издръжката на Белодробната болница се коментира от много години, но вместо да се реши, се задълбочава. Той беше категоричен, че лечебното заведение трябва да бъде запазено и най-добре е Общината да плати натрупания дълг от близо 800 хиляди лева. Бюджетът на Варна е достатъчно голям, коментира Костадинов и заяви, че държавата също би трябвало да помогне, защото след като има пари да подпомага бежанци и да праща оръжия, би следвало да намери и за лечението на българските граждани. За последните 10 години от бюджета на града са изплатени на болницата над 3,5 милиона лева за покриване на натрупани задължения. Въпреки многократните апели към министерството на здравеопазването, няма повишаване на субсидията за нейната работа.

През 2015 г. Общинският съвет във Варна взе решение дейността на Тубдиспансера да бъде прехвърлена към друга болница в града, а той да бъде ликвидиран като търговското дружество. Решението бе потвърдено през ноември 2022 г., но все още няма реакция от министерството на здравеопазването.

 

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети