Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проучване: Близо половината българи смятат мерките срещу ковид за достатъчни

Общество

Проучване: Близо половината българи смятат мерките срещу ковид за достатъчни

Снимка:

Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа

Близо половината от българите смятат мерките срещу ковид за достатъчни, показва проучване на "Тренд", направено по поръчка на „24 часа“, проведено от 2 до 10-ти ноември.

30% от анкетираните посочват, че мерките срещу разпространението на заразата трябва да са по-строги. Одобрението на мерките е сходен процент през април, докато през май спада на 11%. Обяснението е в броя на регистрираните случаи, който в края на пролетта бе значително по-малък.

Спрямо април расте и подкрепата за носене на маски, намалява за по-строгите мерки, сочи допитването. Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа. Повече хора споделят, че носят предпазни маски – 88%, докато през април са били 70%.

93% от анкетираните споделят, че си мият ръцете като мярка за предпазване от вируса. 70% казват, че по-често употребяват дезинфектанти, а едва 24% носят ръкавици.

82% твърдят, че се стремят да са на физическа дистанция при общуване с хората, срещу 14%, които посочват, че въобще не спазват това изискване.

Като цяло едва 15% настояват за по-леки мерки, докато през май те са били 39% от анкетираните.

Проучването обаче регистрира и по-слаба подкрепа за евентуално затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от анкетираните през ноември са “за” такава мярка, докато през април този дял е бил над два пъти по-голям - 82%.

Делът на работещите от вкъщи е 18% и е по-нисък, отколкото през април, когато всеки 3-и е бил в “хоум офис”. Данните показват още, че 31% от хората искат прекратяване на присъственото обучение в университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от 1-и до 12-и клас, подкрепят 28%, а 57% не споделят това мнение. Едва 25% сред анкетираните биха одобрили пълно затваряне на детските градини.

Евентуална забрана гражданите да се разхождат в паркове и градини, да пътуват извън града, в който живеят, да излизат от дома си само с декларация, в която е посочена причина за това, срещат много слабо одобрение, показва проучването.

Едва 12% от българите биха одобрили забрана гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или на работа. Този дял през април обаче бе близо 5 пъти по-висок - 55%.

Относно масовата употреба на ваксините 26% от българите посочват, че ще се ваксинират, а 45%- не.

За дефицит на лекарства сега изпитват опасения 41%, а през април в тази група са били половината от анкетираните.

През ноември българите се чувстват по-сигурни за работните си места – 35% декларират това при проучването, а през април делът им е бил 25%.

Малко са, обаче, оптимистите, които смятат, че скоро ще се върнем към нормалния си начин на живот. Едва 4% прогнозират, че това може да стане след 1 до 3 месеца.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още