Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проучване на „Тренд“: Един на всеки десет души никога не е ходил на годишен профилактичен преглед

Общество

Проучване на „Тренд“: Един на всеки десет души никога не е ходил на годишен профилактичен преглед

Проучване на Тренд: Един на всеки десет души никога не е ходил на годишен профилактичен преглед - Tribune.bg
Снимка:

Един на всеки десет души никога не е ходил на годишен профилактичен преглед. Това е по-характерно за най-младите българи под 30-годишна възраст, сочи национално проучване на социологическа агенция „Тренд“ на тема „За нагласите на българите към годишните профилактични прегледи“.

То е направено между 2 и 9 септември тази година по метода интервю лице в лице с 1002 граждани над 18-годишна възраст. Възложител на изследването е фондация Hub For Health.

Около 39 % от запитаните казват, че най-често търсят личния си лекар по телефона за записване на час за преглед, 32 % - за консултация, 25 % – за болничен, направление и др. Близо 39 % от анкетираните отбелязват, че не търсят личния си лекар по телефона.

Мнозинството споделя, че дигиталните технологии биха могли да допринесат за по-бързата и по-качествена комуникация със здравните специалисти.

70% ползват Вайбър, но 30 на сто – не.

На декларативно ниво запознатостта с годишните профилактични прегледи може да бъде определена като добра. Мнозинството от българите твърди, че е запознато какво включва ГДП и какви са ползите от него, а приблизително две трети преминават редовен преглед.

Следва да се отчете фактът, че тази сравнително висока профилактика не може да бъде отдадена изцяло на целенасочено посещение, а понякога е по-скоро допълнение при визита по друг повод. Това показва, че все още има необходимост от информация за ползите от редовната профилактика. Сред някои демографски групи темата остава подценена, сочи още прочуването. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати