Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проучване на „Тренд“: Една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол

Общество

Проучване на „Тренд“: Една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол

Проучване на Тренд: Една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол - Tribune.bg
Снимка:

Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол, показват данните от проучване на „Тренд“ за нагласите на българите спрямо шофирането в нетрезво състояние. Според изследването 37% са ставали свидетели как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Общо 275 хиляди българи признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние.  

Според участниците в проучването трите водещи фактора за пътни инциденти в страната са превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%).

Въпреки че шофирането в нетрезво състояние се отчита като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, управляван от техен близък или познат, който е употребил алкохол. Това е валидно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст между 18 и 39 г.

Приблизително четири от десет българи (37%) са ставали свидетели на това как техен познат, приятел или роднина сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Това се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29%.

Според изследването на "Тренд" 275 000 българи (5%) признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Като най-често оправдание за това лицата посочват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за кратко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) счита, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици. По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите - 89% са по-скоро или напълно убедени в това. Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с нарушителите на закона - 94% споделят това напълно или донякъде.

Категорично доминира мнението, че шофирането под въздействие на алкохол е рисковано, независимо от употребеното количество - 96% са напълно или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на наркотици - 98% са напълно или по-скоро убедени, че то е опасно, независимо от употребения вид и количество.

След тежка катастрофа в София през юли миналата година МВР започна специализирана полицейска операция в цялата страна. Акцент в нея е недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и от неправоспособни шофьори. В рамките на тази акция само за вчерашния ден са установени 11 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, с наркотици са засечени да шофират 22 души.

Изследването на „Тренд“ е по поръчка на „24 часа“, то е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати