Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проучване: Повечето хора одобряват новите пътища

Общество

Проучване: Повечето хора одобряват новите пътища

Проучване: Повечето хора одобряват новите пътища - Tribune.bg
Снимка:

Българите са запознати с електронните винетки и тол системата

Мнозинството от българите одобряват новите пътища у нас. Според 69% пътуването у нас се е улеснило чувствително от строителството на нова инфраструктура. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ . 28% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

проучванепроучване

Повечето шофьори у нас са запознати с въвеждането на електронни винетки за леките коли и тол система за камионите, показва проучването. Българите като цяло по-скоро възприемат спокойно принципа на нововъведението, а именно: цените за леките автомобили да останат същите, а за тежкотоварните да се повишат. Това е свързано и с очакването да се обръща повече внимание на състоянието на пътната мрежа, което бе уловено в други скорошни изследвания.

66% смятат за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат не за време, както досега, а за изминат път, въпреки че това ще направи таксите за тях по-високи. 24% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Данните кореспондират и с подобно изследване преди година.

проучване2проучване2

При изричен въпрос повече от половината от интервюираните (52%) възприемат опцията „По-добре е да се повишат таксите за тежките автомобили, защото те нанасят повече щети на пътищата“. 43% възприемат алтернативната позиция: „По-добре е да не се повишават таксите за тежките автомобили, защото това може да доведе до повишаване на други цени“. Останалите не могат да изберат между двете опции. Този компонент представлява и част от сърцевината на новата система за таксуване и данните свидетелстват за сравнително широка обществена възприемчивост.

проучване3проучване3

Повечето наши сънародници са наясно и с това от кога влизат в сила новите правила. Делът на спонтанно назоваващите „януари 2019 г.“ е 40%, а 21% посочват годината без точния месец. Това означава, че почти две трети от шофьорите у нас свързват идващата 2019 г. с въвеждането на новата система на таксуване, която пряко ги засяга.

Не така стоят нещата що се отнася до тол системата за тежкотоварните автомобили. 5% от шофьорите спонтанно назовават с точност от кога влизат новите правила (от август 2019 г.), а 9% отговарят „от 2019 г.“, т.е. 14% от интервюираните шофьори показват запознатост по темата. Това се дължи на факта, че този компонент не засяга пряко широката общественост. 

Обществото или има нужда от допълнителна информация за предвидената уикенд винетка, или просто активно пътуващите продължават да смятат, че най-изгодна е годишната винетка. 33% от запитаните отговарят, че идеята изглежда е по-удобна от винетките за по-дълги периоди, но 58% смятат, че този тип винетка няма да е по-удобна. Останалите се колебаят. 

Според резултатите от проучването, пълнолетните българи – закономерно, са най-чувствителни към въпросите, свързани с увеличаване на личните разходи. Затова например, при проверката дали дадени мерки и идеи се възприемат като справедливи, най-широка подкрепа има твърдението, че „Цените на новите електронни винетки за леките автомобили ще останат същите, както досега“ (86%). 

Данните са от експресен сондаж, проведен от „Галъп интернешънъл“ сред 809 души в цялата страна чрез телефонно интервю по специална панелна методика, осигуряваща максимална представителност на данните. Изследването в възложено от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сондажът е проведен между 9 и 12 ноември.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Коментари (1)

К.Анкова Пътищата са хубаво нещо без тях не може да се развиваме
20.11.2018 12:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
facebook page
Хороскоп
Анкети