Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проверяват стопанствата в Пловдивско заради огнище на африканска чума по свинете

Общество

Проверяват стопанствата в Пловдивско заради огнище на африканска чума по свинете

Проверяват стопанствата в Пловдивско заради огнище на африканска чума по свинете - Tribune.bg
Снимка:

„Във връзка с обявеното огнище на Африканска чума по свинете в село Красново, община Хисар, Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив провежда епизоотично проучване в района“, съобщиха от Агенцията за безсопасност на храните.

В 10-километровата зона около огнището официалните ветеринарни лекари са установили до момента 14 нерегистрирани лични стопанства, в които се отглеждат единични бройки свине за лична консумация. На стопаните е наложена забрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация.

Животните ще бъдат маркирани и вписани. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото село няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина, в чийто двор е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение. Там е извършена и поредната дезинфекция.

При първата вълна на чумата се оказа, че никой не знае колко животни се отглеждат в стопанствата тип „заден двор“, а те според експертите са един от рисковете за разпространение на заразата, тъй като там не се спазват мерки за биосигурност.

Последните три огнища на чума в Пловдивско и Пазарджишко доказаха, че хората продължават да отглеждат прасета нелегално.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати