Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проверяват търговците за продажба на кокичета и минзухари

Общество

Проверяват търговците за продажба на кокичета и минзухари

Проверяват търговците за продажба на кокичета и минзухари - Tribune.bg
Снимка:

Глобите за търговия на защитените пролетни цветя достига до 10 хил. лв.

Редица пролетни цветя са забранени за продажба, като започват проверки на пазари и търговски обекти за търговия на цветя.

Защитени от закона са някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец, припомнят от Министерството на околната среда и водите. Забранено е те да се берат, да бъдат изкоренявани и продавани, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания.

Незаконно е да се продават малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа

Други растения, като пролетната циклама и салепите (които често са наричани с международното им име орхидеи), са под защита и на Вашингтонската конвенция (CITES). Тя опазва видовете, които са световно застрашени от изчезване и са под контрол в международната търговията. Тези растения често се опазват в защитени територии, където са в сила ограничения за брането им. 

При констатирани нарушения се налагат глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически – от 500 до 10 000 лева.

Въпреки че брането на видове извън защитените находища е разрешено за лични нужди, експертите напомнят, че пролетните цветя са много нетрайни. Често те увяхват и ги изхвърляме още преди да сме ги занесли у дома.

От 30 януари 2019 г. е в сила  заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се определя специален режим на опазване и ползване на лечебните растения през 2019 г. Той се прилага за видове с трайна тенденция за намаляване и заплаха за естественото им разпространение в природата. Със заповедта се забранява събирането на билки от 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, жълт мак, момина сълза, лечебна ружа и др. Някои от тях лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.

Пълна забрана за бране има и за мурсалски чай.

 


Етикети кокиче

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети