Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проветряването на стаите снижава риска от зараза с новия коронавирус

Общество

Проветряването на стаите снижава риска от зараза с новия коронавирус

Снимка:

Достатъчно е да проветряваме по пет минути на всеки час

Проветряването на стаите снижава значително риска от зараза с новия коронавирус. Именно затова консултативна група към британското правителство препоръчва да се отварят прозорците по време на сън като мярка срещу разпространението на заразата, особено ако спалнята е споделена.

Отворените прозорци намаляват циркулиращите вируси, твърдят учените и в Германия, където в много провинции учениците са предупредени да си носят одеяла по време на учебните часове.

Ако преди време бе въпрос на личен избор дали да отворим прозореца си, във времето на пандемия от коронавирус това се отразява на здравето ни, предупреждава в. "Дейли мейл".

Изданието цитира проф. Линда Боулд от Единбургския университет, която твърди, че заради риска от новия вирус трябва да се набляга на проветряването на стаите не по-малко от миенето на ръце и спазването на дистанция.

„Доказано е, че това повишава и способността на децата да се съсредоточават и учат“, изтъква и проф. Шон Фицджералд от Кембриджския университет.

През деня, ако не искаме да държим постоянно отворен прозорец, е достатъчно да проветряваме по пет минути на всеки час, съветват учените и уточняват, че през зимата е най-добре да се отваря горната част на прозореца, ако разполагате с такъв. Причината е, че студеният въздух е по-плътен от топлия и пада бавно надолу. Така и човек не усеща рязък хлад от влизащия въздух.

За отворения прозорец през нощта, обаче, мненията им не съвпадат напълно, защото се препоръчва възрастните и хронично болните да спят при температура поне 18 градуса Целзий, защото иначе могат да се появят проблеми заради свиването на кръвоносните съдове, което увеличава кръвното налягане, прави тромби и създава дихателни затруднения, особено за хората с астма.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още