Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Десислава Танева: Не получих никакво съдействие от веригите за повече българска продукция

Общество

Десислава Танева: Не получих никакво съдействие от веригите за повече българска продукция

Десислава Танева: Не получих никакво съдействие от веригите за повече българска продукция - Tribune.bg
Снимка:

Пряк достъп на местните производители до търговските вериги е поискало земеделското министерство, посочи пред БНТ земеделският министър Десислава Танева.

„Не срещнахме никакво разбиране. От две седмици аз като министър съм в ситуация да се моля на пет вериги да ми дадат данни за техните доставчици на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, за да проведа разговори с тях. За две седмици получих нула реда информация, една от веригите ми пусна табличка с пет реда информация“, допълни Танева.

Тя изтъкна, че слуховете за повишаване на цените са абсолютна манипулация.

„Тук говорим за търговските площи, с които веригите разполагат, да бъдат отделени площи за местни производители – как ще си решат канала за доставка, си е техен въпрос. Ние само начертаваме условията за тези доставки. Категорично няма основание за повишаване на цените – те зависят от политиката на веригите“, смята министърът.

Министерството на земеделието и храните е предложило във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители.

„Трябва да има възможност хората да си изберат храната, изработена и от българските производители. Не налагаме кой, какво да купува, а искаме регулация за достъп на производителите до веригите“, коментира министър Танева. Тя даде пример със Сливен, където на 5 км. от града има оранжерия, а нейната продукция не стига до търговската мрежа в града.

„Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители“, обясни земеделският ни министър. Десислава Танева допълни, че местните и малки търговски вериги са откликнали на призива за осигуряване на достъп, като е предложено подпомагане за предлагането на български домати и краставици.

„Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор „Плодове и зеленчуци“, увери Танева.

По думите ѝ всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Karabas Barabas Истината е, че някои „български производители“ искат да прескочат изискванията на веригите за качество и да влязат в площите на търговските вериги, за да продават на цени, диктувани от тях самите. Не е трудно да се досети човек, че цените ще са високи, така че никой няма да купува от техните стоки, след като до тях, в същия супермаркет има други стоки, пак от български производители, но на приемливи цени. Така че стоките на тези „български производители“ няма да вървят, но ще мине известно време, преди те да разберат, че не е този начинът на продажба в пазарната икономика. Някой задава ли си въпросът защо тези производители не искат да си направят собствена акционерна фирма, която да има собствена верига супермаркети и да продава стоките им на каквито цени им дойде на ум? Какво им липсва – организация, средства, бизнес план, търговска стратегия или увереност, че са прави?
08.04.2020 11:52 / Отговор
димчо Нужен е минимален депозит от 20 евро!Вчера спечелих 2872 евро !https://bit.ly/2HjuZ6H
09.04.2020 14:10 / Отговор
Бегай Уегай у Уево Искаш да паразитираш ли? Нема начин.
09.04.2020 18:28

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати