Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Психолог: Трябва общ регистър на децата в риск

Общество

Психолог: Трябва общ регистър на децата в риск

Снимка:

Стратегията за детето беше великолепен документ, но някаква хибридна война пипна страховете на родителите, смята друг експерт

„Най-лошото е, че няма общ регистър на децата в риск в България. Такъв регистър бе предвиден в Стратегията за детето. Такова нещо трябва да се случи максимално бързо“. Това заяви пред Нова ТВ детският психолог Иван Игов. Той посочи, че Стратегията е била използвана предизборно.

„Институциите се опитват да направят нещо, но нямаме общ механизъм. Когато този общ механизъм бе написан и направен, някои се хвана за дреболии“, заяви той.

По думите на експерта с децата в риск трябва да се работи, защото те имат бъдеще. Той посочи, че в практиката си има случи, когато родителите отказват да приемат какво се случва с детето и затова трябва да има институционален механизъм, който да задължи родителя да се направи професионално обследване на проблемните деца. Повод за коментара му бе агресия от страна на ученик в 3-ти клас в столично училище.

„Децата са онзи филтър, който ни показва колко мръсотия се е събрала. Агресията идва като отговор на агресията”, коментира пред bTV психологът Младен Владимиров.

„Всички ние трябва да знаем кое е риск за детето и да работим превантивно, както и да се подкрепя семейството през целия житейски път на детето до 18-годишна възраст. Стратегията за детето предвиждаше това, но някаква хибридна война пипна страховете на родителите и ние в момента сме в един вакуум, в който трябва да подкрепим децата и родителите, а нямаме инструментите и политиката, която да го направи. Стратегията предвиждаше реформа в детското правосъдие”, каза психологът.

„Детето трябва да бъде обект на държавна политика и всичко, което се случва срещу него, трябва да бъде разглеждано като проблем на националната ни сигурност. Ако си мислим за всичко друго, но не и за децата, рискуваме утре да имаме много болно общество”, каза още Младен Владимиров.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още