Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ПСС: Загиналото момче е било екипирано, но е нямало как да се спаси

Общество

ПСС: Загиналото момче е било екипирано, но е нямало как да се спаси

Снимка:

Лавината е била с фронт около 150 метра

Загиналият фрийрайдър е бил добре екипиран, но е карал в забранена зона, посочи на брифинг директорът на Планинската спасителна служба /ПСС/ Емил Нешев. Той направи своя коментар във връзка с инцидента вчера в местността „Бъндерица“ в Пирин. Борислав Гарибов, национален състезател по фриирайд - каране извън пистите, загина в района, затрупан от лавина. За по малко от 10 минути планинските спасители от Банско са се отзовали на сигнала за помощ, но само са констатирали смъртта на момчето. Тялото е изнесено от улеите, които продължават да бъдат лавиноопасни.

„Изключително бързо са действали колегите, за съжаление има случаи, в които нищо не може да се направи“, категоричен е Нешев.

По думите му загиналото момче не е имало как да оцелее, защото откъсването на лавината е била с фронт около 150 метра, а ходът й е бил от порядъка на километър.

„Хората не трябва да се поддават на емоцията на фрийрайд. Пирин е забранен за такъв тип дейност, там е забранено такава дейност. Момчето е с всичко необходимо - раница, сонда, лопата, каска. За съжаление тези съоръжения не ни правят безсмъртни, те могат да дадат минимален шанс нещата да се развият по такъв начин“, коментира Нешев. Той напомни, че вчера малко преди този инцидент е имало друг инцидент в Банско, също с откъсната лавина, без затрупани, което е било „чист късмет“. Затова от ПСС апелираха всички, излизащи в планината, да търсят информация. В момента ситуацията е много опасна и не се препоръчва излизането извън маркираните писти. Този проблем не трябва да се решава със забрани, каза Нешев - трябва да има разбиране, тъй като този стил става все по-популярен.  И трябва да се намерят начините, по които той да се регламентира, уточниха от спасителната служба.    

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още