Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пускат робота на БАН в COVID отделение

Общество

Пускат робота на БАН в COVID отделение

Пускат робота на БАН в COVID отделение - Tribune.bg
Снимка:

Роботът за дезинфекция, който създадоха учени от Института по роботика на БАН, ще бъде внедрен в COVID отделение в София до дни.

„В момента проучваме на кой да подарим устройството и търсим специалисти на първа линия, които желаят да прилагат иновативната идея срещу COVID-19 и по този начин да работят в по-безопасна среда”, разказа пред вестник „Телеграф“ асистент-инженер Мартин Ралчев от Института по роботика на БАН.

Роботът може да бъде използван за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Изобретението, създадено от познати битови пособия с корпус на прахосмукачка робот, може да се ползва както в болници, детски градини и училища, така и у дома. То обеззаразява всички подови повърхности, върху които има супербактерии, гъбички, спори и вируси.

„То е насочено директно само към пода на помещението, тъй като повече от 80% от COVID-19 заразата се локализира по подовете. UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и ликвидацията им“, уточняват от Българската академия на науките. Новият робот работи без течни химикали и дезинфектанти, което го прави подходящ при хора с астма и алергии. При използването му не са необходими предпазни очила или напускане на помещенията.

Учените се надяват да се намери фирма, която да се заеме със задачата да произвежда робота масово и той да стигне до пазара.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети