Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Работещите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър излизат на предупредителна стачка

Общество

Работещите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър излизат на предупредителна стачка

Работещите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър излизат на предупредителна стачка - Tribune.bg
Снимка:

Те настояват за увеличение на заплатите с 20 процента от 1-ви октомври

Работещите от Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще проведат едночасова предупредителна стачка утре от 10.00 до 11.00 часа, съобщиха от Конфедерация на труда „Подкрепа”. Те настояват за увеличение на заплатите с 20 процента от 1-ви октомври, съобщава БНР.

Лидерът на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова каза, че за целта са необходими 600 000 лева, които могат да се осигурят с постановление на правителството:

„Заплатите на специалисти като инженери, геодезисти, архитекти, хора, които работят в агенцията, са под 1000 лева бруто или те получават чисто около 800 - 900 лева. Текучеството е огромно, като ежемесечно има по 5 или 10 заявления за напускане от работници и служители, а не могат да бъдат привлечени млади кадри”, посочи г-жа Атанасова.

По данни на синдиката близо 90% от всички 400 работещи в структурите на Агенцията в цялата страна ще се включат в стачните действия и ще спрат работа за един час.

Междувременно федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа” инициира свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община с искане за започване на преговори за увеличение на работните заплати  с 30% от 1-ви януари догодина. Структурите в четирите общински транспортни дружества заявиха готовност за протестни и стачни действия, ако не бъдат изпълнени техните искания.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати