Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Работна група към СОС ще решава за връщането на картата за една линия

Общество

Работна група към СОС ще решава за връщането на картата за една линия

Работна група към СОС ще решава за връщането на картата за една линия - Tribune.bg
Снимка:

През последната година и половина, 7,5 млн. пътувания в София са платени с електронни билети, каза пред БНР председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. През първите 9 дни от 2023 г. билетите за време са 120 000 броя.

„Това, което създава неуредици, без съмнение, е ненавременната информационна кампания и усещането, че промените затрудняват повече хората, вместо да ги улесняват. Ние приехме през лятото тази нова тарифна политика. Бях поставил много ясна задача на Центъра за градска мобилност да бъдат информирани гражданите. Това са добри идеи, но когато наред с тях има лошо изпълнение, капката катран успя да доведе до това усещане, заради което аз се наложи да се намеся. Информационната кампания стартира късно, не бе в необходимия мащаб и затова хората бяха изненадани. На виновните съм направил забележка, с предупреждение, че при следващ такъв гаф ще бъдат уволнени“, добави Георгиев, цитиран от БНР.

Диана Ковачева за новите правила в столичния транспорт: Не беше чут гласът на хората

Той уточни, че три предложения за новата тарифна политика са били подписани от представители на всички политически групи. Отпаднало е предложението за вдигане на цената на билета, остава необходимостта от валидиране на превозния документ, каза Георги Георгиев.

„Ползата от нея е огромна, тъй като само валидираният превозен документ се води такъв, в случай на застрахователни цели. Затова валидацията предлагам да си остане, но да отпадне глобата за нея. По този въпрос започнаха спорове, включително ревностно защитаващи идеите си колеги, като Борис Бонев, който на всяка цена държи на тази глоба. Очевидна е реакцията на гражданите. Ние имаме задача чрез новата тарифна политика да ги улесняваме“, обясни председателят на СОС.

Председателят на СОС с предложение да отпадне глобата при невалидиран билет в градския транспорт

По отношение на отпадането на картата за една линия, Георгиев уточни, че под предложението са се подписали съветници от всички групи, с изключение на „Патриоти за София“.

„Поканил съм колегите вносители в работна група, на публично заседание, за да могат да чуят хората всички техни аргументи, за да преценим кой е крив и кой е прав. Искам анализ, но предложението да изчакаме няколко месеца ми се струва абсурдно, защото във всеки момент нови месечни карти изтичат. Аз като юрист, имаме вече едните аргументи, искам да чуя и контрааргументи, за да мога да формирам собствена позиция и да предложа на колегите промяна, ако такава се налага“.

Ето кой е подписал за отпадане на картата за една линия за градския транспорт (СНИМКА)

По отношение на електрическите автомобили, Георги Георгиев отбеляза, че в София те са около 4000. Председателят на СОС е внесъл доклад, с който предлага номерата на ел. колите да бъдат признати и на собствениците да не се налага да си вадят винетка за безплатно паркиране.

Софиянци скочиха срещу премахването на картата за една линия, предложено от Борис Бонев


 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати