Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Работодателите с предупреждение до Янев: Спираме заводи, готвим национален протест, заради рекордните цени на тока

Общество

Работодателите с предупреждение до Янев: Спираме заводи, готвим национален протест, заради рекордните цени на тока

Работодателите с предупреждение до Янев: Спираме заводи, готвим национален протест, заради рекордните цени на тока - Tribune.bg

Рекордните цени на тока спряха работата на няколко завода, предстои още да преустановят дейност

Рекордните цени на тока на борсата в последните дни накараха няколко завода да затворят. Спряно е оловното производство на КЦМ-Пловдив, ковашкия завод "Прескор", леярния цех Прогрес" в Стара Загора. В писмо до премиера Стефан Янев и Асоциацията на организациите на българските работодатели съобщават, че от 0 часа на 4 август спират енергоинтензивни производства.

Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че с базова цена от 330 лв. за мегаватчас за 4 август, което е абсолютен рекорд от съществуването на борсата, на мегаватчас индустрията губи по 150 лв., при мощност от 50 мегавата това прави 8000 лв. на час. Той пресметна, че от вчерашния ден загубите са към 200 000 лв.

В писмото до премиера председателите на работодателските организации у нас заявяват, че е премината границата на търпимост и настояват енергийното министерство, БЕХ и ЕСО спешно да вземат мерки, съобщава „24 часа“.  

Бизнесът настоява:

- осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица-изток 2“ ;

- временно ограничаване на износа на електроенергия – впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия;

- подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения.

"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва вие като принципал (обръща се бизнесът към премиера) да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика.

Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България, се казва в писмото на работодателите."

Вчера от БЕХ заявиха, че са посъветвила ТЕЦ "Марица-изток 2" да пусне трети блок, чиято електроенергия да е за свободния пазар.

Днес от министерството дойде съобщение, че ръководството водило активен диалог с ръкодоството на държавната тец.  

"В резултат на проведените разговори, вчера, 3 август 2021 г., на пълна мощност е пуснат трети блок на централата – 210 мегавата (стандартно досега тя работеше с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият – за свободния пазар).

Количеството произведена електроенергия се продава днес на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса. В резултат на това включване, цената на сегмента „ден напред“ на БНЕБ вече е 258 лв/мвтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности.

Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация тецът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност – от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията.

Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи отблизо ситуацията и предприема активни мерки за включването на ТЕЦ „Марица изток 2“ на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация", се казва в прессъобщението. 

 

Рекордни цени на тока на борсата Рекордни цени на тока на борсата


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети