Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Радев за Холокоста: Да си спомним за отнетите по жесток начин животи

Общество

Радев за Холокоста: Да си спомним за отнетите по жесток начин животи

Снимка:

На 27 януари, когато световната демократична общност отбелязва Международния възпоменателен ден на жертвите от Холокоста, президентът на страната Румен Радев напомни, че България е успяла да съхрани живота на около 50 хиляди души от своята еврейска общност.

„Тази огромна трагедия, причинила неимоверни страдания, ни задължава да си спомним за отнетите по изключително жесток начин животи на милиони хора, сред които 6 милиона евреи, само поради това, че са принадлежали към друг етнос“, апелира държавният глава.

По думите му решението за отбелязване на тази дата съвпада с други знакови годишнини, свързани с края на Втората световна война, с основаването на Организацията на обединените нации и има за цел да отбележи общочовешкия стремеж за справедлив и мирен свят за всички народи.

„В началото на 2020 година заедно с политически лидери от 50 държави отбелязахме 75-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер в Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Тогава имах възможност с гордост да заявя, че благодарение на самоотвержените усилия на гражданското общество, на политици и на достойните си религиозни водачи, страната ни е успяла да съхрани живота на своята еврейска общност от около 50 хиляди души“, подчертава президентът Радев. Той напомня, че свидетелство за това са имената на българските праведници, увековечени в мемориала „Яд Вашем“, посветили своята влиятелна обществена дейност на спасяване от гибел на своите съседи, съученици, колеги и приятели евреи.

„Поклон пред паметта на загиналите! Нека помним тяхната загуба, защото ако заличим спомена, би означавало те да умрат отново“, призовава държавният глава.  


Коментари (2)

Браво ...на Радев! Сега остава и да почете и жертвите на комунизма, и да докаже че не е "руска" метреса!
27.01.2021 16:17 / Отговор
кесо Абе Румбата сигур си мисли, че Холокоста е престъпление, а жертвите на комунизма са "борба с класовия враг".
27.01.2021 17:28

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още