Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Радев връчи наградите „Джон Атанасов” на млади учени

Общество

Радев връчи наградите „Джон Атанасов” на млади учени

Радев връчи наградите Джон Атанасов на млади учени - Tribune.bg
Снимка:

На церемонията присъства и Георги Първанов /президент 2002-2012 г./

„Където не се появиха български олимпийски отбори по информатика, там не са спечелили. През цялата година ни радваха със своите победи”. Това каза президентът Румен Радев, който връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов” за 2022 година.

Румен Радев заяви, че наградата се присъжда за успехите на нашите олимпийски отбори и на нашите млади учени в областта на компютърните науки. Държавният глава подчерта, че компютърните технологии непрекъснато разширяват своя обхват и без тях е немислима всяка една сфера от нашия живот.

„Преди двайсет години се заложи именно на този специфичен български ген, който дава сили, устрем и иновативност на българите да развиваме информационните технологии и компютърните науки. Ген, заложен още от патрона на инициативата Джон Атанасов“, посочи Румен Радев.

БГНЕСБГНЕС

Президентът подчерта значимостта на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, чието приложно поле непрекъснато разширява своя обхват и засяга всяка сфера на обществения живот. „Много от участниците в инициативата през изминалите години, днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети и задават посоката за развитие на световната наука. Много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие“, изтъкна държавният глава.

Радев изрази признателност към Георги Първанов за инициативата. „Тя днес се откроява като инициатива с висока жизненост и голям успех”, заяви той.

БГНЕСБГНЕС

Георги Първанов /президент 2002-2012 г./ отбеляза, че за да устои една инициатива 20 години в нашето бурно, динамично време, в което сме свидетели на толкова много подем и падения, показва твърдо една последователност и приемственост, която не е характерна за нашите институции.

„Тази награда е израз за нашата признателност към Джон Атанасов, ученият с български корени, откривател на компютъра. Тя показва и българският успех, който не е невъзможен”, каза Първанов.

Първанов допълни, че преди всичко наградата е нашето уважение и стимул за талантливите млади хора на България. Той изрази надежда, че министрите и новите депутати ще я вземат присърце, защото трябва да се инвестира в талантите на България.

„Сигурно е добре да има транспортна инфраструктура, но не по-малко важно е да има електронна инфраструктура”, категоричен бе той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати