Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Радослав Стоянов, БХК: Няма значение защо сирийският гражданин е искал да пресече границата, той е пострадало лице и е уязвим

Общество

Радослав Стоянов, БХК: Няма значение защо сирийският гражданин е искал да пресече границата, той е пострадало лице и е уязвим

Радослав Стоянов, БХК: Няма значение защо сирийският гражданин е искал да пресече границата, той е пострадало лице и е уязвим - Tribune.bg
Снимка:

По-рано главният прокурор заяви, че не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на границата с Турция

„Няма значение защо сирийският гражданин е тръгнал да бяга и по какъв начин е тръгнал да бяга и да преминава границата. Той е пострадало лице и е уязвимо лице. Хората не бягат и не пресичат границите от добро и защото имат възможност легално да ги пресекат.

Това заяви пред медиите Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХКв коментар по повод видеоклип, разпространен от няколко международни медии начело с британската телевизия „Скай нюз“, в чието разследване се твърди, че български официални власти, охраняващи границата с Турция, са стреляли по сирийски граждани, направили опит да преминат територията на страната ни от Турция, като са ранили един от тях.

Той направи коментара си веднага след конференцията „Да спрем езика на омразата“ (STOP HATE SPEECH), организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация, по време на която бе един от лекторите.

„За съжаление Европа има диференциран подход по отношение на това откъде идват бежанците и някои хора нямат легален начин да пресекат границата. Те имат ограда вместо визова процедура, в която можем да им установим самоличността. Защо това е така и как то вдига цените на трафикантите и друга тема“, коментира още Стоянов.

На въпрос дали е нормално да няма разследване, а има само проверка, той отговори така:

„Трудно ми е да кажа, но при положение, че има най-малко едно пострадало лице и то длъжностно лице, следва да се образува досъдебно производство предвид, че това е квалифициран състав на телесна повреда“, смята той във връзка с ранения в следствие на инцидента граничен полицай.

Според него това, което се разпространява като снимки и видео, изглежда доста сериозно и тепърва трябва да се установява дали и другото лице е пострадало и доколко.

Попитан дали трябва да има досъдебно производство в случай, че пострадалото лице е нелегален мигрант, Стоянов посочи:

„Няма значение какъв е човекът, законът не диференцира какъв да е пострадалият. При всички положения трябва да се види къде точно е станало, трябва да се направи балистична експертиза. Това ще е един много сложен случай и се надявам турските и българските власти да си сътрудничат за изясняването му, защото ситуацията наистина е много комплексна и неприятна“.

По-рано главният прокурор Иван Гешев опроверга британската медия Sky News, като заяви, че не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на границата, което е установено от проверките на МВР и прокуратурата в Бургас.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати