Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ръководствата на публичните предприятия, назначени без конкурс, не могат да заемат длъжността повече от 6 месеца

Общество

Ръководствата на публичните предприятия, назначени без конкурс, не могат да заемат длъжността повече от 6 месеца

Ръководствата на публичните предприятия, назначени без конкурс, не могат да заемат длъжността повече от 6 месеца - Tribune.bg
Снимка:

Правителството одобри изменения в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, информират от Министерския съвет. С промените се въвежда изискването ръководните органи, които са назначени без проведен конкурс, да заемат длъжността за срок до 6 месеца. Аргументите за това са, че този период е достатъчен за обявяване и провеждане на конкурсна процедура, съгласно закона. До този момент членове на ръководства са били назначавани без определен срок до провеждане на конкурсна процедура.

Предложените изменения регламентират и условията за предсрочно прекратяване на договорите за управление и контрол, и дефинират по-детайлно понятието за системно неизпълнение на служебните задължения. До момента ръководителите на дружества можеха да бъдат освобождавани с този аргумент, без да се прилагат конкретни и обективни мотиви.

Подобряването на правната рамка е свързано с изпълнение на ангажиментите на страната за присъединяването ѝ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и за изпълнение на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на България след присъединяване към Валутния механизъм II и на други свързани политики.

Промените целят да се даде ясен хоризонт на управлението на публичните предприятия, да се прекратят възможностите за еднолични кадрови решения, които не стъпват на обективни критерии и да се гарантира експертното начало на органите им на управление.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети