Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Преизчисляват пенсиите на ранно излезлите от системата военни и полицаи в последните 5 години

Общество

Преизчисляват пенсиите на ранно излезлите от системата военни и полицаи в последните 5 години

Преизчисляват пенсиите на ранно излезлите от системата военни и полицаи в последните 5 години - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите от бюджетна и социална комисия приеха на първо четене Закона за ДОО

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Депутатите от ГЕРБ  са готови с промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще внесат между първо и второ четене на Закона за Държавното обществено осигуряване/ДОО/.

Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Очаква се държавата да намали с преизчисление първата пенсия за хората, които ще получават и втора от частните фондове. Втора пенсия, обаче, те ще могат да получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителството. Тя би трябвало да дава около 9% намаление на пенсията от НОИ. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат. Пенсионираните униформени получават и още веднъж правото да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г. Според данните към този момент над 20 хил. пенсионери от системата на МВР и на отбраната са върнали парите си обратно в държавния институт.

Заместник-социалният министър Зорница Русинова представи на депутатите параметрите по отношение на пенсиите, които правителството залага за следващата година.

По думите й държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари. От началото на следващата година ще се вдигне  и максималната пенсия, която ще стане 1440 лв. Мнозинството предлага още от 1 юли всички останали пенсии да се вдигнат еднакво по швейцарското правило с 5%, за да има справедливост и да няма ощетени.

„По 50 лв. бонус към пенсията ще се получава до края на март“, напомни Зорница Русинова. Тя обясни, че се засилва и контролът, за да се пресекат измамите с пенсиите и болничните. В законопроекта е предвидена глоба до 5000 лв., ако човек е получил пари от държавата с фалшиви документи. Освен това се предлага и промяна в Наказателния кодекс, за да може да може такова лице да се наказва с от 2 до 8 години лишаване от свобода.

КТ "Подкрепа" се обяви против решението на кабинета за поредна година да замразява максималният осигурителен доход на 3000 лв. Според Ваня Григорова, която представи синдиката,  така държавният ни бюджет губи между 2 и 3 млрд. лв. на година. За синдикатите е проблем и замразеното майчинство и максималният размер на обезщетението за безработица. Те имат критики и относно фазата на изплащането на вторите пенсии. Ваня Григорова уточни, че за следващата година по мярката 60/40 в бюджета за догодина има отделени 300 млн. лв., но те ще стигнат за разплащания на мярката до края на тази година.

„Нашата политическа група няма да подкрепи бюджета на Държавното обществено осигуряване“, обяви Весела Лечева заместник-председател на ПГ на БСП. По думите й той нарушава солидарността и справедливостта на системата.

„Начинът, по които се вдига минималната пенсия и допълнителната добавка от 50 лв. към всяка пенсия е дълбоко несправедлив и не решава проблемите, които се трупат от години, както и проблемът с разликата между старите и новите пенсии. Това е дълбоко огорчение за всички онези хора, които са се осигурявали и са давали своя принос към тази система“, категорична е Лечева. Като минуси на бюджета на ДОО тя посочи още замразеното майчинство и останалите плащания, които не решават демографските проблеми в страната. БСП ще предложи между първо и второ четене промени в бюджета на ДОО.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати