Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Рашков: Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск, в готовност за настаняване са Любимец и Елхово

Общество

Рашков: Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск, в готовност за настаняване са Любимец и Елхово

Рашков: Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск, в готовност за настаняване са Любимец и Елхово - Tribune.bg
Снимка:

Янев планира в близките дни да събере Съвета за сигурност към Министерски съвет

„Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск върху страната ни“, обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Пред депутатите, по време на парламентарния контрол, той изрази притеснение, че до месец се очаква сериозен мигрантски натиск

„До месец големи маси афганистанци ще са непосредствено до българските граници. Това са прогнозите на българските разузнавателни и контраразузнавателни служби, които са включени в щаба, организиран, за да посрещне мигрантските вълни.“ Рашков заяви, че от Афганистан към Турция и България са тръгнали много хора, които се придвижват на огромни маси, и че това е процес, който се следи постоянно и внимателно. По думите му през юли вече е отчетено 6-кратно увеличение на мигрантския натиск в сравнение със същия период през миналата година.

Рашков съобщи, че мигрантските центрове се запълват бързо - „капацитетът им е запълнен на 75,6% - 953 души при налични 1200 места. Вече е отворен допълнително центърът в Елхово, който е с 200 места. Има готовност за отварянето и на Любимец. Към момента не се обсъжда изграждане на нови центрове.“

По-рано служебният премиер Стефан Янев зави от трибуната, че е готов да свика до дни Съвета за сигурност към Министерския съвет за бежанската вълна.

„Съществуващите към момента национални планове се преглеждат. В готовност сме, планираме в близките дни да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения“, заяви той.

„Това, което прави българската държава, правителството и всички ангажирани служби, е да следи обстановката в Афганистан и да подготвя националната система за защита на сигурността да реагира адекватно на увеличаване на мигрантската вълна. Има известно увеличение на мигрантския натиск към границата на България“, добави Янев.

Той обясни още, че ситуацията в момента се контролира от МВР и неговите структури, към момента под ръководството на Гранична полиция личният състав, който патрулира, е оборудван с допълнителни средства за наблюдение и високопроходими автомобили, увеличен е с 600 души.

„Прегледани са всички планове, има допълнителна координация вкл. с представители на МО през изминалата седмица. Координацията опира до готовността за увеличаване на патрулите, вкл. с подпомагане от въоръжените сили, било по суша, въздух или море, ако е необходимо", уточни Янев.

„За опазване на границата имаме два обекта, първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване, но и границата с Гърция. И на двете граници са направени координации с държавите съседки по линията на миграцията и по линията на МВР и на национално ниво е направена организация. Има участъци от съоръжението по границата, нуждаещи се от спешен ремонт.“, смята Янев.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети