Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Рашков тръгва и срещу главния прокурор

Общество

Рашков тръгва и срещу главния прокурор

Рашков тръгва и срещу главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че "в скоро време" ще предостави информация срещу главния прокурор Иван Гешев. По думите му той разполага с информация, че обвинител номер едно Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт, заради което може да бъде освободен от поста си. Това заяви Рашков пред БТВ.

,,Не смятам, че трябва да обвързваме дейността на МВР с прокуратурата, все едно сключваме сделка. Между нас не трябва да има такива търговски отношения. Има достатъчно правни норми, които уреждат действията между прокуратурата и органите на МВР. По същия начин прокуратата се обвързва със задължение прокурорите да надничат в тайните на МВР. И затова смятам, че тази вездесъща прокуратура трябва да си дойде на демократичното място'', обясни още Рашков.

Относно имотите си силовият министър заяви, че може да докаже с какъв произход са парите, с които са закупени. По думите му той повече от 20 години е подавал декларации до Сметната палата и Антикорупционната комисия. „Готов съм във всеки момент да седна и да обясня за какво иде реч и нямам никакви притеснения“, категоричен бе той относно имотите, с които разполага.

Рашков отново подчерта, че акциите за купуване на гласове в страната ще продължат до самите избори. По думите му най-впечатляващият резултат е в Хасковско, където бяха открити списъци с 28 хил. български граждани, които трябва да гласуват срещу заплащане, т.е. трябва да гласуват не по волята си, което според силовия министър може да се дефинира като бедствие. Той заяви, че в МВР са постъпили 150 сигнала, по които вече се работи.

,,Има български граждани, които са с толкова нисък стандарт на живот, че са готови да гласуват срещу 30 или 50 лева за този, за който им кажат. Това са нечисти пари, които са дошли по някакъв начин. Разбира се, ГЕРБ не е единствената партия, има и други партии, но председателят им излезе от нормалните граници, наричайки органите на реда милиционери, а хората си вършат професионално работата'', допълни министър Рашков.

„Темата с корупцията в момента е много по-мащабна като резултат, защото ще бъдем свидетели на изборни нарушения до петък, събота, а вероятно и в неделя. Другата корупция, която също е много страшна, е с чудовищни размери. Не помня период в съвременната история на страната, в който някой да си позволява да подарява бюджетни средства, все едно са негова собственост. Затова препоръчах на главния прокурор да прочете одитния доклад на Сметната палата. Стана ясно, че 8,6 млрд. лева са били раздадени на фирми, които са били близки до управляващите и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Това са средства, за които няма изгледат да бъдат върнати на държавата. Това са наши пари, които Бойко Борисов е раздал.“ , коментира още вътрешният министър.

,,Борисов бил дал пари, за да увеличи заплатите, за да увеличи пенсиите... не, той не дава собствени пари, но разполага с парите на държавата все едно са негови'', подчерта още Бойко Рашков. В заключение служебният вътрешен министър подчерта, че проверките около бившия премиер трябва да бъдат възобновени, защото: "това иска обществото".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати