Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЛС с декларация срещу „7/8 ТВ“: използват емоционално травмиран родител, за да се търси сензационност

Общество

БЛС с декларация срещу „7/8 ТВ“: използват емоционално травмиран родител, за да се търси сензационност

Снимка:

„Прави впечатление тенденциозно отношение към работещите в лечебните заведения от страна на водещия в студиото“, смятат от колегията

Районната лекарска колегия Велико Търново излезе с остра декларация срещу опитите за внушения и манипулиране на общественото мнение. От колегията не са съгласни с твърдения, излъчени в предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“ .

Ето какво гласи декларацията:

„Във връзка с твърденията, излъчени в предаването „Студио Хъ” по Телевизия „⅞-ми“, Районната колегия на БЛС във Велико Търново остро се противопоставя на опитите за създаване на внушения и манипулиране на общественото мнение.

В предаването, излъчено на 05 Август 2020 година, прави впечатление тенденциозно отношение към работещите в лечебните заведения от страна на водещия в студиото, чрез използването на епитети и обидни квалификации без да бъдат посочени факти. Силно впечатление прави и използването на  импулсивната реакция на тежко емоционално травмиран родител, за да се търси сензационност.

Считаме, че подобно отношение в национален ефир, от страна на който и да е журналист, е недопустимо и категорично е в разрез с журналистическата етика и основните принципи за обективното поднасяне на информация към обществото. 

Районната колегия на БЛС във Велико Търново не може да даде оценка на публицистичните качества на предаването, но оценява внушенията, които се правят, като обществено вредни.

Смятаме, че е неетично и тенденциозно  предаването да се опитва да отрече общоприети противоепидемични мерки, доказали ефективността си в исторически план. Искаме да припомним задачата, пред която сме изправени: справяне с ново смъртоносно инфекциозно заболяване, за което няма установени универсални методи за превенция и лечение. Най-тежкият етап от борбата със световната пандемия от COVID-19 тепърва предстои. Подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения, които ще водят тази борба, силно ще затрудни работата им.

Считаме, че най-укоримото сред внушенията в излъченото предаване е споменаването на имената на конкретни лекари и лечебни заведения, поставяйки под въпрос доверието в професионалните им качества без доказателства. Вярваме, че най-важният ресурс, с който ние като лекари разполагаме в ежедневната си борба за здравето на хората, е именно доверието. Призоваваме журналистическата гилдия да се отнася към този ресурс отговорно и с грижата, с която всеки лекар го прави. Със съжаление установяваме, че това не беше така в предаването „Студио Хъ“, излъчено на 05 Август 2020 г. по телевизия „⅞-ми“.

Възбудените проверки по инициатива на цитираните в предаването лечебни заведения ще установят дали  предоставената медицинска грижа отговаря на нормативните изисквания и ако са били допуснати пропуски, те ще бъдат разкрити. Призоваваме за емоционална зрялост в тази сложна ситуация както обществото, така и колегите.

Абсолютно сигурно е, че само заедно - общество и медици, ще можем да преминем през това тежко изпитание и да го преодолеем, по-силни и мъдри“.

Управителен съвет на РК на БЛС – Велико Търново          


Коментари (5)

Подкрепям... Само че са се объркали да търсят морал и почтеност от Учиндолския шериф и подопечните му...
12.08.2020 14:48 / Отговор
НА КУЦИЯ КОН-СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА МУ СЕ ОТКАЗВА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ, В КОЯТО И ДА Е ТОЧКА НА БЪЛГАРИЯ. ЗАЕДНО С РУМЕН РАДЕВ ТЕ СА ОСНОВНАТА ЗАПЛАХА ЗА ЕДИНСВОТО И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ТЯХНАТА ЗАДАЧА,(ПОСТАВЕНА ИМ ОТ КГБ/ГРУ) Е ДА РАЗДЕЛЯТ БЪЛГАРИЯ И ДА Я ПРЕВЪРНАТ В СИРИЯ НА БАЛКАНИТЕ
12.08.2020 15:05 / Отговор
Питам Защо манипулативните телевизии БНТ, Нова и Божов тв. не ни информират по този случай? Питайте ги, те са част от медийния преврат
12.08.2020 23:06 / Отговор
Гого А какво искате да се потули случая ли.МАФИЯ
13.08.2020 10:36 / Отговор
МИНА А 20-ТЕ ПОЗВЪНЯВАНИЯ НА МОМЧЕТО, ДОКАТО Е В Б-ЦАТА, БЕЗ РЕАКЦИЯ НА ЛЕКАРИТЕ, КАКВО ВНУШЕНИЕ Е?! ИМАЙТЕ МОРАЛ Г-ДА И ДАМИ ЛЕКАРИ!
14.08.2020 14:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още