Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Раздадоха четири стипендии по 2000 лева на заслужили студенти

Общество

Раздадоха четири стипендии по 2000 лева на заслужили студенти

Бизнесът трябва да влезе в университетите и да контактува с младите

Раздадоха четири стипендии по 2000 лева на заслужили студенти. Отличените следват в направленията - финанси, право и строителство. Стипендиите се отпускат от Фондация „Подкрепа за образование“, чиято основна цел е да подпомага талантливи български студенти, които се обучават в държавните ни университети. Награждаването беше част от дискусията „Как бизнесът подкрепя българското висше образование“.

„От 2016 г. е променен моделът на прием в държавните висши училища. Акцентът е върху потребностите на пазара на труда, реализацията на вече дипломираните висшисти,  капацитета и потенциала на самото висше училище. Допълнително се финансират специалности, които усещат глад за кадри. Осигуриха се стипендии за студентите в тези специалности“, заяви д-р Ивана Радонова, държавен експерт в Дирекция „Висше образование“, МОН по време на дискусията. По думите ѝ без бизнеса не може - и за разработване на учебните програми, и за реализацията на кадрите, особено за практическата подготовка на студентите.

За да бъдат стимулирани студентите да изберат тези специалности, МОН прилага и финансовите стимули. „Интересът трябва да събудим още в училище“, обясни експертът. И допълни, че университетите са в тясно сътрудничество с професионални гимназии, които отговарят на техния профил.

„Младите хора основно се интересуват от възможностите, които им се предлагат след образованието. Имаме отличен инструмент, който работи – рейтинговата система. Всеки кандидат-студент може да влезе в нея и да види какви възможности за реализация дава съответната специалност“, допълни тя.

Проблемите на пазара на труда са свързани с работната сила, с нейната мобилност, както и с демографските въпроси, но пряко отношение има и насочването на образованието, допълни доц. Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара. Според него сме първенци в Европа по „износ на интелект“. 

Образованието би могло да бъде на по-добро ниво, ако по-активно се привлича бизнесът. Бизнесът трябва да влезе в университетите, негови представители да преподават, да контактуват със студентите, смята Розалина Козлева, д-р по икономика, председател на Фондация „Подкрепа за образование“. Тя допълни, че е нужен финансов стимул, като това може да стане именно чрез фирми, които имат определена насоченост и търсене за определени специалности.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив