Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Разхлабват мерките: Учениците в клас от 12 април, детските градини отварят на 5 април

Общество

Разхлабват мерките: Учениците в клас от 12 април, детските градини отварят на 5 април

Снимка:

Пускат заведенията с открити площи, връщат децата в клас на ротационен принцип

„Има нотка оптимизъм. Броят на настанените в болници намалява“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който присъства на пристигането на 51 600 дози от ваксината на „Модерна“. Здравният министър обяви, че ще има разхлабване на мерките.

„Това, което е обсъдено с НОЩ, е от 12 април учениците да се върнат в клас. Това отново ще се случва по график и на ротационен принцип. Яслите и детските градини се очаква да отворят на 5 април“, уточни проф. Ангелов. Той посочи, че за заведенията е обсъдено да бъдат отворени тези, които имат открити площи и се подготвя заповед това да се случи от 1 април.

„От 1-ви април театрите ще работят с капацитет 30%. Моловете и големите магазини няма да бъдат отваряни“, допълни министърът на здравеопазването.

„По отношение на ресторантите - ще да бъдат разрешени да работят само тези с градини. До края на деня ще има заповед“, изтъкна проф. Ангелов. По думите му от 5-ти април децата ще се върнат в детските градини и яслите.

„От 5 до 12 април заедно с министъра на образованието ще изработим програма за връщане в клас на учениците от 1-ви до 12 клас“, ангажира се министър Ангелов. Той допълни, че от 1-ви април фитнесите ще работят от 30% капацитет, както и че не се  предвижда да се провеждат мероприятия на закрито до края на април.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че на 450 000 души у нас вече е поставена поне една доза от ваксина срещу коронавирус.

„Вървим към плато“, увери доц. Кунчев. Той подчерта, че получените днес ваксини ще се разпределят между РЗИ-тата в страната.

Относно броя на ваксините, който се очакват у нас, 230 000 дози трябва да пристигнат до края на седмицата, а 700 000 - следващия месец.

„Успяхме да подготвим всичко, което беше необходимо за третата вълна, системата е обезпечена. Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислород навреме“, посочи здравният министър. Той бе категоричен, че ако има затруднения с доставката на кислород в болниците, ще издаде заповед, с която ще спре износа му. Проф. Костадин Ангелов призова още хората да бъдат „сигурни и спокойни“ във връзка с провеждането на изборите, защото се предприемат всички необходими мерки.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още