Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица

Общество

Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица

Разпети петък – най-тъжният ден от Страстната седмица - Tribune.bg
Снимка:

Исус е осъден, разпнат и изкупува греховете ни

Днес е разпети петък – най-тежкият ден за Божия син Исус Христос. Той бил разпитван и обвинен в богохулство и бунт, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда.

Според Библията всъщност Понтийски го смята за невинен и предлага да Го освободи, но тълпата надделява. Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в „Осанна, Осанна“.

Разпети петък е най-тъжният и драматичен ден за всички християни.

Войниците за присмех възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота. Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници.

На Разпети петък не се отслужва литургия. Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба, и се спазва специален ритуал.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото Тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети